Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Βρέθηκε το σωματίδιο Higgs ;

Τρίτη και 13 χθες, η επιστημονική ομάδα του CERN μόνο άτυχη δεν στάθηκε, αφού ανακοίνωσε στοιχεία που ίσως οδηγήσουν στην ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs! Πειραματικές μετρήσεις στον επιταχυντή αδρονίων LHC έδειξαν ότι το σωματίδιο ίσως έχει μάζα περίπου 126 GeV/c2 (*) , αν και δηλώνουν ότι χρειάζονται ακόμα περισσότερες μετρήσεις για να το ανακοινώσουν ως οριστική απόδειξη της ανακάλυψης του .

Τί είναι το σωματίδιο Higgs ;

Με μία πρόταση, χαρακτηρίζεται ως το "σωματίδιο του Θεού" , με την έννοια ότι αυτό πρέπει να ευθύνεται για την ιδιότητα της μάζας σε όλα τα άλλα σωματίδια .

Το σωματίδιο αυτό επινοήθηκε απ΄τον Φυσικό Peter Higgs το 1964, για να εξηγήσει στα πλαίσια της ηλεκτρασθενούς αλληλεπίδρασης πώς οι φορείς της ασθενούς αλληλεπίδρασης (σωματίδια W και το σωματίδιο Ζ ) έχουν μεγάλη μάζα, ενώ οι φορείς της ηλεκτρομαγνητικής, τα φωτόνια, έχουν μηδενική μάζα, είναι άμαζα.

Για την ανακάλυψη του, απαιτούνται τεράστιες ενέργειες, γι αυτό και είναι δύσκολο να εντοπιστεί . Οι τεράστιοι υπόγειοι επιταχυντές στο CERN στην Γενεύη και στο Fermilab του Σικάγο ανταγωνίζονται ποιος θα τον εντοπίσει πρώτος, σε ένα κυνήγι που κρατάει τα τελευταία 47 χρόνια .

Αξίζει να σημειωθεί ότι το CERN ως Ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδοτείται και από την Ελλάδα, με ένα ποσό που ανέρχεται γύρω στα 10 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, χοντρικά δηλαδή 1 ευρώ τον χρόνο για κάθε πολίτη. Επίσης, πρέπει να αναφερθεί ότι στο πείραμα συμμετέχουν και διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες και καθηγητές.

Το "σωματίδιο του Θεού" είχε, άραγε την ατυχία να συλληφθεί στ΄αλήθεια ; Μακάρι !

___________

(*) Επειδή E=m∙c2 , στα στοιχειώδη σωματίδια την μάζα συνηθίζουμε να την μετράμε σε μονάδες ενέργειας/c2 , όπως GeV/c2

_________________
Πηγές από επιστημονικά περιοδικά και δημοσιεύσεις, για την ανακοίνωση του CERN :

1. http://physicsworld.com/cws/article/news/48097
2. http://www.nature.com/news/detectors-home-in-on-higgs-boson-1.9632


Για περισσότερες επιστημονικές λεπτομέρειες, πάνω σ΄αυτό το θέμα :

1. Ελληνική ομάδα εκλαϊκευσης, του Ε.Μ.Π.

2. Επίσημη ιστοσελίδα του CERN .


Δεν υπάρχουν σχόλια: